Tips & tricks voor het opstellen van jouw motivatiebrief
HomeBlogTips & tricks voor het opstellen van jouw motivatiebrief

Tips & tricks voor het opstellen van jouw motivatiebrief

Heb je al tientallen sollicitatiebrieven de deur uit gedaan, maar heb je nog steeds geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangen? Twijfel je over de opbouw van jouw brief of weet je niet welke informatie je het beste kunt opnemen? Lees dan snel verder.

Adressering van de sollicitatiebrief

Je kunt ervoor kiezen om eerst zowel je eigen gegevens als de gegevens van de ontvanger linksboven te vermelden. Tegenwoordig wordt dit echter niet meer als vanzelfsprekend beschouwd. Jouw gegevens staan immers vermeld in je cv en veel sollicitatiebrieven worden digitaal verstuurd. Na een eventuele adressering, start je de brief met de plaatsnaam, gevolgd door een komma en de datum. Laat vervolgens een witregel open. Vermeld daaronder in de betreft regel om welke vacature het gaat. Wordt er in de vacature een vacaturenummer genoemd, zet deze er dan ook bij.

Aanhef van de sollicitatiebrief

Check altijd of er in de vacature de naam van de recruiter genoemd wordt. Zo ja, dan richt je jouw sollicitatiebrief direct aan deze persoon. Is dit niet het geval, kies dan voor ‘Geachte heer, mevrouw,’. Denk aan de komma achter de aanhef en laat voorletters en titels achterwege.

Eerste alinea van de sollicitatiebrief

Belangrijk om te weten is dat, hoewel de aanhef eindigt met een komma, de eerste alinea altijd met een hoofdletter begint. Vermeld in de eerste alinea naar welke functie je solliciteert. Zet hierbij het bedrijf en de lezer centraal. Deze alinea bestaat uit slechts enkele zinnen. Om extra interesse van de lezer te wekken kun je beginnen met een leuke of unieke openingszin. Zo zorg je ervoor dat jouw brief opvalt.

Middenstuk van de sollicitatiebrief

Veel sollicitanten beginnen de tweede alinea van hun sollicitatiebrief door te vertellen hoe graag ze de functie willen hebben. Dit is echter niet datgene waar je potentiële werkgever het meest in geïnteresseerd is. Begin de tweede alinea daarom met wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Dit is namelijk wél interessant voor de lezer. Zet jezelf neer alsof je een merk bent. Wat zijn jouw kernwaarden die jou onderscheiden van je concurrentie? Speel daarnaast in op enkele van de in de vacature genoemde vaardigheden/eigenschappen waarover een kandidaat moet beschikken. Verval hierbij niet in algemeenheden, maar geef voorbeelden die jouw kennis en kunde onderschrijven. Eventueel kun je verwijzen naar relevante onderdelen in je cv. Maak het middenstuk niet te lang. Het moet krachtig en overtuigend zijn en smaken naar meer. Vraag je dus bij elke zin af of deze iets toevoegt aan de brief. Houd het middenstuk, afhankelijk van de lengte, bij twee of drie alinea’s.

Laatste alinea van de sollicitatiebrief

Indien het om een stageplaats gaat, kun je een korte alinea wijden aan de belangrijkste eisen vanuit je onderwijsinstelling waaraan jouw stage moet voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplichte aantal uren of het soort onderzoek wat uitgevoerd moet worden. Eindig altijd met een korte alinea waarin je aangeeft dat je graag op gesprek wilt komen.

Afsluiting van de sollicitatiebrief

Sluit de brief ten slotte af met een beleefde groet zoals ‘Met vriendelijke groeten,’. Denk hierbij aan de komma. Ten slotte vermeld je onderaan je brief dat je jouw cv als bijlage hebt toegevoegd. Bij een sollicitatie per e-mail kan dit ook in de begeleidende e-mail vermeld worden.

Motivatiebrief solliciteren