De meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek
HomeBlogDe meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

De meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Je sollicitatiebrief en cv hebben het bedrijf overtuigd om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek! Je bereidt jezelf goed voor, verdiept je in het bedrijf en stelt vragen op. Maar met een goede voorbereiding ben je er echter nog niet. Het succes van jouw gesprek valt of staat met jouw houding, presentatie en interesse. Voorkom dat jij jezelf schuldig maakt aan de meest voorkomende fouten van sollicitanten. Dan heb je al een groot deel gewonnen. Doe er je voordeel mee :-).

Te laat komen

Het lijkt een open deur, maar er komen nog altijd veel mensen te laat voor hun sollicitatiegesprek. Laat je nieuwe werkgever zijn tijd niet verdoen en zorg dat je tien tot vijftien minuten voor je sollicitatiegesprek aanwezig bent. Ga je met het openbaar vervoer naar je sollicitatie, neem dan voor de zekerheid een bus of trein eerder zodat je wat ruimer in de tijd zit en niet hoeft te stressen. Lukt het wegens overmacht toch niet om op tijd te komen? Laat het ze zo snel mogelijk weten, zodat zij kunnen beslissen om het sollicitatiegesprek door te laten gaan of te verzetten. Let wel op dat je niet veel te vroeg op jouw gesprek verschijnt. Het is erg vervelend voor bedrijven als een sollicitant al een half uur of zelfs langer van te voren aanwezig is. Ben je toch veel te vroeg? Wacht dan even buiten het gebouw of loop nog een rondje en meld jezelf uiterlijk 15 minuten voor het gesprek bij de receptie.

Onprofessionele kledingkeuze

Kom in nette kleding en verzorgd naar het sollicitatiegesprek. Welke kleding past bij de sollicitatie hangt af van het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Maar vaak zal voor de mannen een gestreken overhemd eventueel met passend colbert en goede schoenen voldoen. Voor de vrouwen zal een nette jurk of lange rok met een geklede blouse en nette schoenen vaak voldoen. Een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg er dus voor dat die eerste indruk positief is. Uit onderzoek blijkt dat recruiters in een paar seconden een beeld van je vormen. Als deze eerste indruk niet goed is, worden je kansen aanzienlijk kleiner. Dit beeld wordt voornamelijk bepaald door non-verbale eigenschappen. Het is dus naast de juiste kledingkeuze ook belangrijk dat je een positieve, open houding aanneemt. Lees hier onze tips over lichaamshouding tijdens een sollicitatiegesprek.

Nauwelijks informatie over het bedrijf paraat

Lees je voor het sollicitatiegesprek in over het bedrijf. Als je niet op de hoogte bent van de recente ontwikkelingen en kernactiviteiten van het bedrijf, kun je nooit een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Bereid jezelf dus goed voor en lees je in over het bedrijf op hun website, LinkedIn-pagina en blogs. Bedenk alvast welke vragen je kunt verwachten en welk antwoord je daarop kunt geven. Zo voorkom je dat je te lang na moet denken of met je mond vol tanden komt te staan.

Jezelf negatief uitlaten over vorige werkgever

Een werkgever is op zoek naar een positieve kandidaat om het bedrijf te versterken. Klagen over je vorige werkgever haalt de sfeer naar beneden en zorgt ervoor dat je negatief overkomt. Jouw potentiële werkgever wil immers ook niet dat je in de toekomst negatief over dit bedrijf gaat praten. Hoe vervelend je periode bij je vorige werkgever ook geëindigd is, sluit dat hoofdstuk af en neem het niet mee naar je sollicitatiegesprek.

Geen gesprek voeren

Zorg ervoor dat je sollicitatiegesprek ook daadwerkelijk een gesprek wordt. Het is logisch dat je stiltes wilt voorkomen en het gesprek op gang probeert te houden. Sla hier echter niet in door en zorg ervoor dat je niet de hele tijd aan het woord bent of dat je juist alleen maar hele korte antwoorden geeft. Zorg voor een middenweg, waarbij het gesprek zo natuurlijk mogelijk loopt en laat de ander uitpraten. Laat het begin van het gesprek aan de werkgever, zodat deze wat over het bedrijf kan vertellen. Stel hier vervolgens zelf ook vragen over, waardoor je gesprekspartner merkt dat je jezelf verdiept hebt in het bedrijf.

Arrogant overkomen

Een van de meest gehoorde redenen om een kandidaat af te wijzen, is dat de kandidaat arrogant is. Het is logisch dat je zo positief mogelijk probeert over te komen bij een sollicitatiegesprek en dat je daarbij zo min mogelijk de focus legt op je zwaktes. Voorkom echter dat je hierin overdrijft en daardoor arrogant overkomt. Wanneer jij juist ook jouw minder sterke kanten durft te benoemen kom je geloofwaardiger en professioneler over. Niemand is immers perfect. Schep niet op over jezelf, maar gebruik praktijkvoorbeelden om de werkgever te laten zien wat je in je mars hebt.

Telefoon die afgaat

Een open deur misschien? Laat je telefoon niet afgaan tijdens jouw gesprek. Recruiters merken nog altijd vaak dat de telefoon van kandidaten afgaat tijdens een gesprek. Dit is niet alleen onwijs storend maar komt daarnaast ook nog eens onprofessioneel over. Schakel je mobiele telefoon dus van te voren uit!

Meteen onderhandelen over salaris

Tijdens het eerste gesprek dien je indruk te maken op je potentiële werkgever. Het komt erg negatief over als je zelf begint over de hoogte van je salaris of arbeidsvoorwaarden. Wacht dus tot de werkgever hierover begint. Gebeurt dit niet tijdens het eerste gesprek? Ga hier dan pas tijdens een volgend gesprek over in onderhandeling.

sollicitatiegesprek solliciteren