Een goede indruk achterlaten tijdens een sollicitatiegesprek
HomeBlogEen goede indruk achterlaten tijdens een sollicitatiegesprek

Een goede indruk achterlaten tijdens een sollicitatiegesprek

De eerste indruk die je tijdens een sollicitatiegesprek bij de werkgever maakt, bepaalt voor een belangrijk deel of je überhaupt een kans hebt om aangenomen te worden. Zorg dus dat dit goed zit. Wij geven een aantal tips!

Waaruit bestaat die eerste indruk bij een sollicitatiegesprek?

Goede, stevige handdruk

Een eerste indruk wordt binnen enkele seconden gevormd. Het erg belangrijk om je potentiële werkgever een goede, stevige handdruk te geven. Pak hierbij de volledige hand vast, glimlach, maak oogcontact en stel jezelf netjes voor.

Oogcontact

Het maken van oogcontact is niet alleen belangrijk bij het schudden van de hand. Ook tijdens de rest van het sollicitatiegesprek is het verstandig om je gesprekspartner in de ogen te kijken, zonder te gaan staren. Iemand die continu wegkijkt laat een slechte indruk achter tijdens een gesprek. Ga dit zelf maar eens na, hoe vind jij het als je met iemand praat die je nauwelijks aankijkt? Maak deze fout niet en durf oogcontact te maken met misschien wel jouw toekomstige werkgever!

Glimlach

Net zoals het maken van oogcontact, is glimlachen niet alleen belangrijk gedurende het handen schudden, maar ook tijdens de rest van het sollicitatiegesprek. Glimlach oprecht, op de juiste momenten en zonder te overdrijven. Het zorgt ervoor dat je vriendelijk en ontspannen overkomt.

Lichaamshouding

Lichaamshouding is erg bepalend voor de indruk die je bij iemand achterlaat. Probeer een zelfverzekerde, ontspannen houding aan te nemen. Neem bij aanvang van het sollicitatiegesprek een symmetrische houding aan. Recht je rug en ontspan je schouders. Probeer je verhaal te ondersteunen met handgebaren en voorkom dat je een gesloten houding aanneemt met je armen over elkaar. Vind je dit lastig? Houd dan de stoelleuning vast of vouw je handen over elkaar. Lees hier onze tips voor een juiste lichaamshouding tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Kledingkeuze

Je kledingkeuze heeft een belangrijke invloed op de eerste indruk die je bij je potentiële werkgever achterlaat. Kies daarom altijd zorgvuldig je kleding uit. Dit vertelt namelijk veel over jou. Bovendien zorgt de juiste kleding ervoor dat de ander ervan uitgaat dat je verzorgt bent en de juiste houding hebt. Het dragen van de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek kan er dus toe leiden dat de werkgever positieve vooroordelen over jou heeft.

Laat die onuitwisbare indruk achter

Door bovenstaande tips toe te passen laat je niet alleen zien dat je respect hebt voor je gesprekspartner, je laat er ook mee zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Bovendien zal het je meer zelfvertrouwen geven en zal het sollicitatiegesprek prettiger verlopen, waardoor jouw kans op die felbegeerde functie aanzienlijk toeneemt!

sollicitatiegesprek