Tips en tricks voor een telefonisch sollicitatie interview
HomeBlogTips en tricks voor een telefonisch sollicitatie interview

Tips en tricks voor een telefonisch sollicitatie interview

Een telefonisch interview maakt steeds vaker onderdeel uit van de sollicitatieprocedure om aanspraak te maken op een stage of startersfunctie. Telefonische interviews hebben namelijk als groot voordeel dat het tijd, geld en moeite bespaart voor beide partijen. Op basis van het interview wordt een verdere schifting gemaakt. Wat lijkt op een simpel telefoontje kan bepalend zijn voor het verdere verloop van jouw sollicitatieprocedure. Jij wilt graag doorgaan naar een volgende ronde. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om dit telefoongesprek tot een goed einde te brengen.

De voorbereiding:

Neem de telefoon altijd netjes op

Een recruiter kan onverwachts bellen. Neem dus altijd beleefd op en zeg je volledige naam wanneer iemand belt met een (voor jou) onbekend nummer. Ook een telefonische indruk maak je namelijk maar één keer.

Laat je bellen op een gelegen moment

Het kan zijn dat je de telefoon opneemt terwijl je boodschappen aan het doen bent en in een rumoerige omgeving bent. Geef dan netjes aan dat de persoon nu niet zo gelegen belt en vraag of je hem of haar later terug mag bellen. Spreek daarbij ook een duidelijke dag en tijd af.

Zorg voor een professioneel voicemail bericht

Veel voicemailberichten van studenten zijn nog erg studentikoos. Dat maakt geen goede indruk. Zorg ervoor dat jouw voicemail professioneel is ingesproken waarbij je duidelijk je voor en achternaam zegt.

Vraag om een bevestiging per mail

Vraag altijd of de recruiter een bevestiging van de afspraak stuurt per mail, nadat je een telefonische afspraak hebt ingepland. Hierdoor kunnen er geen misverstanden bestaan over de tijd en datum.

Bereid je voor op het gesprek

Zorg ervoor dat je de naam van de contactpersoon kent, en dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf en in de functie. Bereid een aantal vragen voor die je tijdens het gesprek kan stellen. Daarnaast is het verstandig om je cv en sollicitatiebrief bij de hand te hebben, want hier zal je ongetwijfeld vragen over krijgen.

Tijdens het interview:

Zorg dat je op tijd klaar zit

De kans bestaat dat je een aantal minuten eerder gebeld wordt dan verwacht. Door klaar te zitten voor het interview voorkom je dat je jezelf tijdens het gesprek nog moet verplaatsen, je oortjes nog moet zoeken of je voorbereidend werk niet bij de hand hebt.

Ga in een rustige ruimte zitten

Zorg dat je het gesprek in een rustige ruimte voert waar het omgevingsgeluid minimaal is. Je kunt je daar het beste concentreren en luisteren. Geef aan bij je huisgenoten dat je niet gestoord wilt worden en doe eventuele huisdieren in een andere ruimte.

Luister goed naar de vragen

Luister goed en speel in op wat er gezegd wordt. Het is van belang dat je snel tot de kern van je antwoord komt. Een korte stilte is niet erg, een goede interviewer begrijpt dat je even moet nadenken om de vraag in je op te nemen en met een goed antwoord te komen. Let er wel op dat je duidelijk en niet te snel praat. Verstaanbaarheid is heel belangrijk in een telefonisch gesprek.

Stel zelf ook vragen

Een interview betekent niet dat de recruiter de vragen stelt en jij de antwoorden geeft. Stel zelf tussendoor ook vragen, zodat het meer een gesprek wordt. Dit maakt het gesprek laagdrempeliger, je maakt een positievere indruk en kunt laten zien dat je jezelf goed voorbereid hebt.

Kom overtuigend over

Kom niet te vertwijfeld over, maar geef zelfverzekerde antwoorden. Zorg dat je vriendelijk en gemotiveerd bent en vergeet niet om professioneel te blijven! Zo spreek je bijvoorbeeld uit respect en beleefdheid de interviewer aan met ‘u’ en laat je hem of haar volledig uitspreken. Speel in op de toon en houding van de andere partij en natuurlijk mag er tijdens het gesprek ook best gelachen worden :-).

Blijf jezelf

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf blijft. Geef eerlijke antwoorden, doe je zelf goed voor, maar niet beter dan je bent. Wanneer je liegt prikt de andere partij daar zo doorheen, ook telefonisch.

De afsluiting:

Toon je oprechte interesse in de vacature

Laat aan het einde van het gesprek nogmaals merken dat je nog altijd enthousiast bent over de functie en je graag aan de slag gaat. Het kan natuurlijk zo zijn dat je op basis van dit gesprek afgeknapt bent, laat dit dan ook eerlijk weten. Zo steekt de recruiter niet onnodig tijd in jou en voorkom je dat je jezelf in ongemakkelijke situaties brengt.

Vraag naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure

Duidelijkheid over de verdere sollicitatieperiode is voor jou heel belangrijk. Je weet waar je aan toe bent en wanneer je een reactie kunt verwachten. Vraag hier bewust naar, noteer het voor je zelf en vraag eventueel om een bevestiging per mail zodat je alle data op een rij hebt.

Bedank de recruiter voor het gesprek

De recruiter heeft tijd in je geïnvesteerd. Bedank hem voor het fijne gesprek en geef aan dat je uitziet naar zijn of haar reactie.

 

Door gebruik te maken van deze tips maak je jouw kans om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek groter. In geval van afwijzing, niet getreurd! Bedenk voor jezelf wat beter kon en schroom niet om feedback te vragen waarom jij niet verder gaat in de sollicitatieprocedure. Daar leer je het meeste van en zo kun je in de toekomst nog een betere indruk achterlaten!

Digitaal sollicitatiegesprek