fbpx
Omgaan met afwijzing tijdens een sollicitatieproces
HomeBlogOmgaan met afwijzing tijdens een sollicitatieproces

Omgaan met afwijzing tijdens een sollicitatieproces

Geen reactie op je sollicitatiebrief? Afgewezen zonder een reden? Dat doet pijn. Maar is dat een reden om op de bank te gaan zitten en niks te doen? Nee. Leer van de ervaring, zonder vallen is er ook geen opstaan. Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn, het kan namelijk leiden tot een verbetering van jouw sollicitaties en je vaardigheden. Je gaat merken dat sollicitatiegesprekken je steeds gemakkelijker af zullen gaan. De gesprekken lopen steeds vlotter, en het schrijven van sollicitatiebrieven gaat gemakkelijker. Maar om dit te bereiken moet je wel een kritische blik naar jezelf werpen.

Dus hoe maak je van een afwijzing een positieve ervaring?

Het eerste dat belangrijk is, is dat je de afwijzing niet persoonlijk op moet vatten. De keuze van een werkgever heeft uiteenlopende redenen. Misschien had de andere sollicitant net iets meer ervaring of was je net te laat met je sollicitatie. Belangrijk voor jezelf is dat je erover praat, iedereen is weleens afgewezen.

In tweede instantie is het fijn om te weten ‘Waarom ben ik het niet geworden?’. Wat je dan kunt doen is het desbetreffende bedrijf opbellen en vragen om reactie. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe zij het gesprek ervaren hebben en of ze je feedback kunnen geven. Bepaal uit deze informatie jouw eigen leerdoelen en probeer daarmee aan de slag te gaan zodat je de volgende keer een nog betere indruk maakt.

En als laatste, ga vooral door met zoeken! Een aantal tips die kunnen helpen zijn:

  • Kijk en solliciteer naar functies waarin je echt geïnteresseerd bent, niet omdat het moet;
  • Ga opzoek naar een functie waarbij je aan de eisen voldoet;
  • Bel vooraf voor wat informatie je aan dient te leveren, zodat je goed voorbereid bent;
  • Neem jezelf heel serieus en verkoop jezelf met je ervaring en sterke eigenschappen.

Al lijkt het misschien nu een hele opgave, door te leren en te blijven doen, zal je uiteindelijk je doel bereiken. Succes!

Vragen over onze dienstverlening?

Neem contact met ons op voor advies of een vrijblijvend gesprek, je kunt ons bellen, mailen of direct met ons chatten!

Contact opnemen
Afwijzing solliciteren