Essentiële elementen bij het opstellen van jouw cv
HomeBlogEssentiële elementen bij het opstellen van jouw cv

Essentiële elementen bij het opstellen van jouw cv

Een goed cv opstellen kan lastig zijn. Je wilt natuurlijk een cv dat jouw capaciteiten en persoonlijkheid goed weergeeft, een cv dat een potentiële werkgever overtuigt. Maar wat moet je wel en wat juist niet op je cv zetten? En hoe kun je de informatie het beste opbouwen? In dit artikel worden de volgende onderwerpen van een cv behandeld: persoonsgegevens, opleidingen, stages, werkervaring en cursussen.

Wat zet je op je cv?

Allereerst is het belangrijk om bewuste keuzes te maken over wat je nu wel en niet op je cv zet. Verplaats je in je potentiële werkgever en bedenk wat deze interessant vindt. Waar zijn ze naar op zoek? Vermeld alleen zaken die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. De maximale lengte voor een cv is twee A4’tjes, een extra reden om bewust bepaalde zaken niet in je cv op te nemen dus.

Persoonsgegevens/Personalia

Vanzelfsprekend start je met je persoonsgegevens. Vermeld altijd je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, nationaliteit, rijbewijs en e-mailadres. Gebruik altijd een zakelijk e-mailadres. Je burgerlijke staat hoef je niet per se te vermelden, maar het mag natuurlijk wel.

Opleidingen

Maak gebruik van twee kolommen en vermeld in de linker kolom de periode waarin je de opleiding hebt gevolgd. In de rechter kolom zet je de naam van de opleiding met daaronder de onderwijsinstelling, studiestad en eventueel een korte toelichting van jouw specialisaties. Begin met je meest recente studie en werk in chronologische volgorde naar de middelbare school toe. Het is overbodig om alle vakken die je hebt gevolgd te vermelden. Het is daarentegen wel zinvol om bijvoorbeeld een hoog cijfer van een relevant (afstudeer)project te vermelden.

Stages

Onder je genoten opleidingen vermeld je jouw stages. Ook hier houd je dezelfde structuur aan. In de linker kolom de periode, in de rechter kolom het bedrijf, je functie en belangrijkste werkzaamheden. Heb je een goed cijfer behaald, dan kun je deze natuurlijk vermelden.

Werkervaring

Naast je opleiding en stages is ook je werkervaring interessant voor je potentiële werkgever. Echter, niet alle werkervaring is van belang. Vermeld dus alleen werkervaring die relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert. Ook hier start je met de meest recente baan en vermeld je de periode waarin je deze functie hebt uitgeoefend, in de linker kolom. In de rechter kolom zet je het bedrijf, je functie, de belangrijkste werkzaamheden en jouw prestaties.

Cursussen

Eventuele cursussen noem je onder een apart kopje. Zet in de linker kolom de periode en vermeld in de rechter kolom de cursus en een eventueel diploma of certificaat dat je hebt behaald, bedenk ook hier weer welke informatie relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Overige onderdelen van een cv

Je cv bestaat natuurlijk niet alleen maar uit je persoonsgegevens, opleiding, stages, werkervaring en cursussen. Ook nevenactiviteiten, talenkennis, vrije tijd/persoonlijke eigenschappen, computervaardigheden en referenties behoren tot je cv en kunnen je helpen om je cv te optimaliseren. Weeg ook hierbij weer af welke informatie relevant is om te vermelden. In deze blogs geven we je enkele tips.

CV opstellen solliciteren