Een digitaal sollicitatiegesprek via Skype, Hangout, Webex, Zoom of Facetime?
HomeBlogEen digitaal sollicitatiegesprek via Skype, Hangout, Webex, Zoom of Facetime?

Een digitaal sollicitatiegesprek via Skype, Hangout, Webex, Zoom of Facetime?

Vindt jouw sollicitatiegesprek digitaal plaats? Wees niet gestrest. Wat is er nou gemakkelijker dan thuis je sollicitatiegesprek te houden? Dit neemt eigenlijk al een deel stress weg die je bij een sollicitatie op locatie wel kan hebben. Zo hoef je jezelf geen zorgen te maken over problemen met openbaar vervoer, of dat je de locatie niet op tijd gevonden krijgt. Maar toch moet je je wel goed voorbereiden op zo’n online sollicitatiegesprek. Er zijn 7 punten waar je aan kunt denken om een goede indruk te maken tijdens jouw sollicitatiegesprek via Skype, Hangout, Webex, Zoom, Facetime, etc.

Zorg voor een zakelijk profiel

Let erop dat je een zakelijke uitstraling hebt. Heb je een account of profiel nodig? Zorg dat voor een professionele profielnaam en -foto. Hiermee maak je meteen de juiste indruk. Wat eventueel handig is, is om een tekstregel (status) toe te voegen. Zo kan je laten zien of je al klaar bent voor het gesprek. Mocht het bedrijf je eerder willen bereiken dan kunnen ze hieraan zien dat je ook beschikbaar bent.

Check de link

Bij een digitaal sollicitatiegesprek zal het bedrijf jou een account, link, uitnodiging of iets dergelijks toesturen zodat jullie weten hoe jullie elkaar kunnen bereiken. Test altijd even van te voren of dit klopt zodat je aan het begin van het gesprek niet onnodig vertraagd bent doordat je aan het stoeien bent met de connectie.

Denk na over de ruimte

Zorg dat je in een nette en goed verlichte ruimte zit. Kies bij voorkeur voor een lichte muur met weinig afleiding. Een ruimte met veel lichtinval zorgt ervoor dat je professioneler overkomt.

Zorg voor een stabiele verbinding

Kies voor een plek waar de verbinding goed is. Er is niks vervelender dan dat de verbinding constant wegvalt, je camera continu vastloopt en je slecht verstaanbaar bent. In dit geval kan het ook voorkomen dat de verbinding verbroken wordt en dat er terug gebeld moet worden. Eén keer een verloren of haperende verbinding kan gebeuren, maar gebeurt het vaker dan wordt het vervelend en doet het jouw gesprek geen goed. Ook is het slim om zo’n 10 minuten van te voren online te zijn, zie dit net als op tijd op kantoor verschijnen voor je gesprek. Het kan soms voorkomen dat bedrijven iets eerder klaar zijn met hun andere werkzaamheden en je daarom eerder proberen te bereiken.

Zorg dat je goed verstaanbaar bent en de ander goed kunt horen

Check van te voren of je microfoon en geluid het doen. Gebruik je liever een koptelefoon of oortjes zodat jullie elkaar goed kunnen verstaan? Prima, maar zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt en er niet bij het begin van het gesprek achter komt dat je deze nog moet zoeken of je geluid nog in orde moet maken.

Voorkom stoorzenders

Zorg dat er tijdens je sollicitatie niemand onverwachts binnen komt lopen. Denk ook nog aan huisdieren. Als er op de achtergrond steeds een hond voorbij loopt of blaft kan dit irritaties opwekken. Ook is het handig als je jouw telefoon even uitzet en zet geen radio of tv aan.

Draag representatieve kleding

Zoals bij een face to face sollicitatie is kleding bij een digitale sollicitatie natuurlijk ook van belang. Ga niet in je joggingpak of onesie voor de camera zitten. Kleed jezelf zoals je bij een gesprek op het bedrijf ook zou doen.

Kijk naar de camera

Het is belangrijk om in de camera te kijken. Zo kijk je de persoon waarmee je het gesprek hebt, recht in de ogen. Wanneer je dit niet doet kan het lijken alsof je ongeïnteresseerd of afgeleid bent.

Bereid jezelf goed voor, stel vragen en blijf jezelf

Zorg dat je ook voor een digitaal sollicitatiegesprek goed voorbereid bent, verdiep je in het bedrijf en stel vooraf een lijstje met vragen op die jij wilt stellen. Zo voorkom je dat je achteraf met een hoop vragen blijft zitten. Maar het aller belangrijkste: blijf jezelf, lach in de camera en laat een positieve indruk achter.

Gebruik deze tips, laat een onuitwisbare digitale indruk achter en sleep die baan of stage in de wacht! Een laatste tip. kijk na afloop van het gesprek even of de verbinding echt verbroken is. Voordat ze zien dat je een vreugde dansje doet 😉

Digitaal sollicitatiegesprek