De stage wenslijst van studenten: 12 dingen die ze belangrijk vinden bij het kiezen van hun stageplaats
HomeBlogDe stage wenslijst van studenten: 12 dingen die ze belangrijk vinden bij het kiezen van hun stageplaats

De stage wenslijst van studenten: 12 dingen die ze belangrijk vinden bij het kiezen van hun stageplaats

Universum, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau, heeft in de Verenigde Staten een onderzoek gedaan onder ruim 65.000 studenten, om in kaart te brengen wat zij belangrijk vinden bij hun keuze voor een stage. Iedere student is gevraagd om een top drie aan te geven, daaruit kwamen onderstaande 12 punten naar voren. Wij zien veel overlap met de wensen van Nederlandse studenten en delen deze inzichten dus graag met je!

De 12 punten die studenten belangrijk vinden bij het kiezen van een stage

1. Mogelijkheden voor een fulltime baan na de stage
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de respondenten (51%) de mogelijkheden die een bedrijf kan bieden voor een fulltime baan ná de stage, het belangrijkste vindt bij het kiezen van hun stage. Studenten zien dus graag toekomstperspectief en kun je dat bieden, dan heb je dus een streepje voor. En zeg nu zelf, na een positieve stageperiode van beiden kanten, samen deze werkrelatie voortzetten is voor beide partijen een mooie uitkomst toch!

2. Oriënteren op carrièremogelijkheden
Een stage is voor studenten de uitgelezen kans om kennis te maken met het werkveld en te ontdekken hoe hun toekomstige functie er uit kan zien. 42% van de studenten ziet een stage dan ook als belangrijke mogelijkheid om zich te oriënteren op een carrière richting een toekomstige baan.

3. CV versterken met een mooie referentie
Zodra zij de arbeidsmarkt op gaan hebben studenten nog weinig werkervaring, waardoor zij de ervaring die ze wel hebben graag uitlichten op hun CV. Bij het kiezen van hun stage denken studenten daarom al een stap verder dan hun stage zelf, namelijk aan het bemachtigen van hun eerste baan. 29% van de studenten ziet een stage als een uitgelezen kans om referenties te krijgen die hun toekomstige positie op de arbeidsmarkt aantrekkelijker maken.

4. Uitdagende opdracht voor stage of afstuderen
20% vindt een uitdagende opdracht van belang tijdens hun stageperiode. Studenten willen werken aan opdrachten die er toe doen. Daar kun je kandidaten op winnen. Misschien een open deur, maar een student wordt niet warm van dossiers wegwerken, koffie halen of de ‘rotklusjes’ opknappen die al jaren zijn blijven liggen.

5. Flexibele werkomstandigheden
19% van de respondenten hecht waarde aan flexibele werkomstandigheden. Vanuit hun studie zijn studenten niet gewend om 40 uur per week op kantoor, aan een machine of achter de computer te zitten. Ze combineren hun studie met sporten, bijbaantjes, familie, vrienden en andere hobby’s. Ook al verandert er natuurlijk veel aan hun dagritme tijdens de stageperiode, studenten waarderen het wanneer er ruimte is voor flexibiliteit en afwisseling.

6. Goede stagevergoeding (verwijzing blog)
Een stagevergoeding geven is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd, voor 18% van de respondenten is een goede stagevergoeding van belang in het keuzeproces. Studenten hebben vaste lasten die ze ook tijdens hun stageperiode dienen te betalen. Door de vele uren die ze bij jullie maken hebben ze misschien minder tijd (en soms ook energie) voor hun bijbaantje, terwijl hun vaste lasten hetzelfde blijven. Daarom zien ze graag iets terug voor hun inzet. Wat een reële stagevergoeding is? Wij hebben een blog geschreven dat je helpt om de hoogte van jullie stagevergoeding te bepalen.

7. Mogelijkheid tot het opbouwen van hun netwerk
Voor 16% van de studenten speelt de mogelijkheid tot het op- of uitbouwen van hun netwerk een belangrijke rol bij het kiezen van hun stage. Ook dit kun je zien als voorbereiding op de toekomst. Door tijdens een stageperiode de mogelijkheid te hebben om contacten te leggen met medewerkers van verschillende afdelingen en misschien zelfs met externe partijen, bouwen studenten aan een netwerk waar zij in de toekomst veel profijt van kunnen hebben.

8. Goede begeleiding
Een kundige begeleider is voor 15% van de studenten van belang in hun keuze voor een stage. Stagelopen is spannend en nieuw voor studenten. Ze moeten wennen aan jullie bedrijf, de werkzaamheden of opdracht en het werkveld. Goede begeleiding is daarbij een belangrijke factor en helpt zowel bedrijf als student. Een stagiair die zich thuis voelt en raad weet met diens werkzaamheden en opdracht, daar plukken jullie beiden de vruchten van.

9. Contact met klanten of leveranciers
13% van de studenten vindt het belangrijk dat zij tijdens de stageperiode de mogelijkheid krijgen om contact te hebben met klanten of leveranciers. Natuurlijk is het afhankelijk van de opdracht of dit mogelijk is, maar een student echt mee te laten draaien binnen jullie bedrijf en ook de ruimte te geven om contact te hebben met externe partijen, zorgt voor waardering, een realistisch beeld van werken bij jullie bedrijf en de kans om zichzelf ook op het vlak van professionele communicatie te ontwikkelen.

10. Inspirerende collega’s
12% van de respondenten geeft aan veel waarde te hechten aan het hebben van inspirerende collega’s. Tijdens een stage heeft een student de kans om veel te leren van collega’s die (al jaren) actief zijn in dit beroepenveld. Waardevolle informatie en ervaringen waar een student in dienst toekomstige carrière veel profijt van kan hebben. Bovendien wordt iedere stagewerkdag vele malen leuker met inspirerende collega’s.

11. Werken in teamverband
Studenten geloven sterk in samenwerking en zijn vanuit hun studie ook gewend om veel in teamverband te werken. Logisch dus dat de mogelijkheid om in teamverband te kunnen werken voor 11% van de respondenten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van hun stageplaats. Door in teamverband te werken kunnen studenten beter op hun sterkte ingezet worden, zichzelf beter ontwikkelen en meer uit hun stage halen.

12. Internationale aspecten in de stage
10% vindt de aanwezigheid van internationale aspecten in hun stage van belang in hun keuze. Veel studenten zijn Europees of werelds georiënteerd en doen graag zoveel mogelijk internationale ervaring op tijdens hun studietijd. Dat zie je terug in de vele internationale uitwisselingen en reizen, maar dus ook bij de wens voor een internationale component tijdens stages. Dit kan met een stageplaats in het buiteland, maar ook tijdens een stage in binnenslands. Denk dan bijvoorbeeld aan het contact met internationale collega’s en andere externe internationale partijen of het bezoeken van een vestiging in het buitenland.

Hoe speel je als bedrijf in op de stagewensenlijst van studenten?

Door bij het samenstellen van je stage rekening te houden met deze 12 factoren en ze actief te benoemen in je vacaturetekst, op je website en socials zorg je ervoor dat jullie stageplaats(en) aantrekkelijker worden voor studenten. Dit zal leiden tot meer (passende) sollicitaties, een grotere kans om goede kandidaten voor je te winnen en daarmee een grotere toegevoegde waarde van jullie stagiair! Heb je moeite met het opstellen van pakkende vacaturetekst? In deze blog geven we tips om een aansprekende en seo vriendelijke vacaturetekst te ontwikkelen en hier kun je onze kantenklare vacature template downloaden!

Stagewerving stagiairs