5 tips om het maximale rendement uit je stagiair te halen
HomeBlog5 tips om het maximale rendement uit je stagiair te halen

5 tips om het maximale rendement uit je stagiair te halen

In voorgaande blogs (bijvoorbeeld het grote voordeel van stagiaires) hebben we al een aantal keer de toegevoegde waarde van stagiaires beschreven. Deze keer willen we dieper ingaan op de manier waarop jij ook daadwerkelijk optimaal rendement kunt behalen uit je stagiaires. Een van de conclusies van ‘de Nationale Stagemonitor’ is namelijk dat ‘Bedrijven niet of nauwelijks profiteren van de kennis die een stagiair in huis heeft’. Eeuwig zonde als je het mij vraagt. Ik geef je daarom vijf tips zodat jij het maximale rendement uit je stagiair kunt halen.

 

1. Bepaal van te voren waarvoor je een stagiair zoekt

Voordat je een stagiair in dienst neemt moet het voor jezelf duidelijk zijn met welk takenpakket hij of zij tijdens de stageperiode aan de slag gaat. Bepaal een hoofdopdracht als basis voor de stagiair, die ook daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor je organisatie. Dit zorgt ervoor dat de stagiair inziet dat hij of zij echt een meerwaarde kan leveren.

Door dit voor jezelf duidelijk te hebben weet je ook precies welk type stagiair je nodig hebt. Dit bevordert je selectieproces. Je weet daardoor namelijk precies op welke onderwijsinstelling en bij welke opleiding je moet werven. Daarnaast kun je de sollicitanten ook toetsen op eigenschappen en kennis tijdens het sollicitatieproces. Zo werf jij het best passende talent voor je organisatie.

 

2. Zorg voor een zorgvuldige selectie

Nu je de werkzaamheden hebt opgesteld, een aansprekende stage vacature hebt geschreven en je stagevacature hebt uitgezet is het tijd om de sollicitaties op te volgen.
Voorzie iedereen van een snelle reactie (het liefst binnen 24 uur). Wijs niet passende sollicitanten netjes af en geef daarbij altijd een geldige reden. De positief opvallende motivatiebrieven en cv’s volg je op door telefonisch verder kennis te maken met de student. Bevalt ook dit gesprek dan is het tijd om de student uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Hierbij kun je het karakter en de kennis van de sollicitant toetsen aan de hand van jouw opdrachtenlijstje. Je kunt daarbij specifiek vragen naar prestaties bij voorgaande opdrachten tijdens de opleiding of werkervaring.

Wat je ook doet, neem in ieder geval het selectieproces voor stageplaatsen serieus, zoals je dat ook bij andere functies doet.

 

3. Aangenomen? Maak dan goede afspraken.

Een goed sollicitatiegesprek zorgt ervoor dat jij ook achter de doelstellingen van de betreffende stagiair komt. Je probeert te achterhalen hoe goed de stagiair zichzelf kent en wat hij of zij wil bereiken tijdens de stageperiode. Maak vervolgens duidelijke afspraken met de stagiair, zodat deze het gevoel heeft dat hij of zij deze doelstellingen ook daadwerkelijk kan gaan behalen. Vertel daarnaast duidelijk over de bedrijfscultuur, wetten en regels binnen je organisatie, zodat de stagiair niet voor eventuele teleurstellingen of verrassingen komt te staan. Dit alles helpt je om de best passende stagiair te vinden.

 

4. Begeleiding

Studenten hebben behoefte aan duidelijkheid, ook op het gebied van begeleiding. Zorg er daarom voor dat één persoon wordt aangewezen als begeleider die geregeld de stagiair de voortgang evalueert én als enige opdrachten aan de stagiair toewijst.

Medewerkers presteren beter in een prettig werkklimaat, zo ook stagiairs. Vraag daarom geregeld aan de stagiair hoe de stage bevalt, of deze zich thuis voelt en of er dingen dwars zitten. Onthoud dat stagiairs vanuit een heel ander perspectief naar je organisatie kijken, dit kan voor verrassende- en interessante ideeën zorgen. Door transparant te zijn, irritaties te voorkomen en dingen bespreekbaar te maken zorg je ervoor dat de stagiair optimaal gemotiveerd blijft. En daar profiteer je van!

 

5. Bied uitdaging

Stagiaires willen tijdens hun stageperiode zo veel mogelijk leren. Bied hen daarom voldoende uitdaging in hun werkzaamheden zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit stimuleert de stagiair en geeft hem of haar de kans om zichzelf van de beste kant te laten zien.

Een afstudeerstagiaire kan na de stageperiode interessant zijn als starter. Een goede afstudeerder heeft tijdens zijn of haar opleiding veel kennis opgedaan, is ambitieus en wil graag doorgroeien. Je kunt er tijdens de stageperiode achter komen of de stagiair bij je organisatie past en hoe zijn of haar werkwijze is. Bestaat er een match? Dan kun je het talent een startersfunctie aanbieden.

 

Haal het maximale rendement uit je stagiairs

Bovenstaande tips helpen je om optimaal rendement te behalen uit je stagiairs. Het levert je bedrijf een vruchtbare samenwerking op en vergroot de kans dat jij een perfecte kandidaat vindt voor je startersfunctie.

Stagewerving werving & selectie