Waarom stagiairs een toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie
HomeBlogWaarom stagiairs een toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie

Waarom stagiairs een toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie

Twijfel je of het een goed idee is om een stagiair in dienst te nemen? Of heb je in het verleden al met stagiairs gewerkt, maar heb je het gevoel dat je nog niet echt de vruchten hebt kunnen plukken van hun aanwezigheid? Er zijn verschillende punten waarop stagiairs van meerwaarde kunnen zijn voor een organisatie.

Projecten oppakken waar medewerkers niet aan toekomen

Je kent het wel: al je medewerkers zitten overvol met projecten, waardoor werkzaamheden die jullie als bedrijf graag op willen pakken, blijven liggen. Denk aan onderzoeken om nieuwe business te genereren, een efficiëntieslag maken in de productie of je huidige medewerkers een hoop administratieve rompslomp uit handen te nemen. Kortom: projecten die jullie werk in de toekomst een stuk gemakkelijker maken, maar waarvoor je nu niet de ruimte of middelen hebt om een medewerker beschikbaar te stellen. In deze gevallen biedt een slim geworven stagiair, voorzien van een goed inwerktraject én de juiste begeleiding, uitkomst. Afhankelijk van de zwaarte van de opdracht en de werkzaamheden die verder opgepakt dienen te worden kan een meewerk stagiair (tweede- of derdejaars student) of afstudeer stagiair (laatstejaars student) uitkomst bieden. Deze student komt een half jaar lang vier tot vijf dagen per week jullie team versterken én zorgt ervoor dat jullie flinke stappen kunnen zetten in projecten waar jullie anders niet aan toekomen.

Een stroom aan nieuwe ideeën

Talent dat voor het eerst voet zet binnen je organisatie kijkt met een frisse blik naar processen of diensten die bij jullie vanzelfsprekend én al jaren hetzelfde zijn. Uiteraard is dit bij iedere nieuwe medewerker het geval, maar een student die nog weinig ervaring heeft, is ook nog niet bevuild met de routine uit de praktijk. Met hun nieuwe kijk zien zij punten waarop nog winst of efficiëntie te behalen valt. Laat studenten tijdens hun stageperiode dus vooral meedenken met strategische beslissingen, procesoptimalisatie, coomunicatieverbeteringen én productontwikkeling. Wie weet komen zij met dingen waar jullie zelf niet (meer) aan denken. Naast hun frisse blik leren studenten op school ook nieuwe technieken én methodes waar jullie als bedrijf misschien nog niet bekend mee zijn of nog niet mee gewerkt hebben. Zo leert een student niet alleen iets van jullie ervaring, maar kunnen zij ook jullie ogen openen om een innovatieslag te maken. Een win-win-situatie!

Kennismaken met toekomstige medewerkers

Het werken met stagiairs is dé manier om kennis te maken met potentiële werknemers. Je krijgt als organisatie gedurende vijf tot zes maanden, tegen relatief lage kosten (een stagevergoeding is immers niet te vergelijken met een (start)salaris), de kans om talent van dichtbij mee te maken. Het ervaren van de persoonlijkheid, het geleverde werk en de manier van werken biedt een unieke kans: het zorgt ervoor dat je de tijd krijgt om een toekomstige medewerker perfect te kunnen beoordelen voor je deze voor langere tijd aanneemt. Gelijktijdig krijgen studenten tijdens hun stage ook de kans om jullie werkomgeving te ervaren. Deze wederzijdse kennismaking is een groot voordeel dat zeker niet onderschat mag worden. Gaan jullie met elkaar een dienstverband aan, dan weet je immers zeker dat je een uitstekende kandidaat aanneemt en dat deze kandidaat daadwerkelijk zijn carrière wil starten bij jullie organisatie. Een bijkomende bonus is dat jullie nieuwe medewerker direct inzetbaar is, doordat de inwerkperiode al achter de rug is. De kans op een lange, vruchtbare en succesvolle samenwerking stijgt daardoor aanzienlijk.

Laat dat talent niet lopen!

Wanneer je het juiste talent aan jullie organisatie weet te binden, de stagiair voorziet van een passende opdracht en takenpakket én de juiste begeleiding, zorg je ervoor dat jullie stagiair een meerwaarde is voor het team en de organisatie. Genoeg argumenten om een stagiair in dienst te nemen toch?! Nu die passende stagiair nog vinden. Weet je niet waar je moet beginnen of wil je gewoon eens sparren? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder! Benieuwd naar onze werkwijze? Lees hier hoe wij voor jou de beste stagiairs werven!

Stagewerving stagiairs