Open sollicitatie? Aandachtspunten bij het schrijven van jouw brief
HomeBlogOpen sollicitatie? Aandachtspunten bij het schrijven van jouw brief

Open sollicitatie? Aandachtspunten bij het schrijven van jouw brief

Heb je eindelijk een bedrijf gevonden waar je heel graag wilt solliciteren, blijken ze geen vacatures open te hebben staan. Niet getreurd, je kunt altijd een open sollicitatiebrief sturen! Hoe deze eruit ziet en wat de verschillen zijn met een gerichte sollicitatiebrief? Je leest het hier.

Open- versus gerichte sollicitatiebrief

Een open sollicitatiebrief heeft een ander karakter dan een gerichte sollicitatiebrief. Bij een open sollicitatiebrief is er geen concrete vacaturetekst waarop je kunt inspelen en weet je niet over welke eigenschappen een kandidaat dient te beschikken. Een nadeel is dat je hier zelf achter moet zien te komen óf dat je dit zelf moet inschatten. Daarnaast dien je in een open sollicitatiebrief heel duidelijk te zijn in datgene waarnaar je op zoek bent. Wat voor soort functie ambieer je? Gaat je voorkeur uit naar een fulltime of parttimebaan? Daartegenover staat één groot voordeel van een open sollicitatiebrief: er zijn hoogstwaarschijnlijk minder sollicitanten. Hierdoor valt jouw brief meer op!

Contact opnemen

Om te achterhalen of er wellicht toch passende vacatures openstaan, is het verstandig om eerst de website van de organisatie te bekijken. Staan hier geen vacatures vermeld, neem dan telefonisch contact op met het bedrijf. Als dan blijkt dat er momenteel geen vacatures openstaan, vraag dan of men verwacht dat dit de komende tijd verandert. Indien er toch een vacature openstaat die je aanspreekt, probeer dan telefonisch zoveel mogelijk informatie over de functie te vergaren, evenals de naam van de persoon waar je de brief aan kunt richten. Wellicht kom je iets te weten over de vaardigheden en eigenschappen die voor de baan vereist zijn. Al deze informatie kun je gebruiken bij het schrijven van je open sollicitatiebrief.

Actieve houding

Het is aan te raden om je brief af te sluiten met een zin waarin je aangeeft dat je zelf contact met hen op zal nemen, indien je binnen een termijn van twee weken niks van hen hebt vernomen. Na deze genoemde termijn neem je contact op om te informeren naar de stand van zaken. Blijf hierbij formeel en geduldig. Het bellen naar een bedrijf, zowel voor het vergaren van informatie als voor het informeren naar de stand van zaken, laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Het geeft blijk van een actieve houding.

Toekomst

Ook indien een bedrijf momenteel geen passende functie heeft openstaan, is het toch nuttig om een sollicitatiebrief te sturen. Als jouw brief en cv goed in elkaar zitten, is de kans groot dat de recruiter jouw brief zal bewaren. Mocht er in de toekomst een vacature vrij komen die aansluit bij jouw sollicitatiebrief, dan zal jouw brief weer tevoorschijn gehaald worden. Laat je dus niet afschrikken door het feit dat er momenteel geen vacatures op de website staan!

 

Motivatiebrief open sollicitatie