Wat is werving en selectie en waarom zou je het uitbesteden?
HomeBlogWat is werving en selectie en waarom zou je het uitbesteden?

Wat is werving en selectie en waarom zou je het uitbesteden?

Natuurlijk kun je als organisatie zelf aan de slag gaan met werving en selectie. Toch is het niet iets dat je er naast je normale werkzaamheden even bij kunt doen. Goede werving en selectie neemt namelijk de nodige tijd in beslag en is een vakgebied waar kennis, netwerk en ervaring het resultaat sterk beïnvloeden. De vraag is dan, hoe ga je jouw werving en selectie organiseren? Heb je voldoende vacatures om een eigen recruiter rendabel te maken? Of is het uitbesteden van jouw werving en selectie aan een (gespecialiseerd) recruitmentbureau een betere optie? In deze blog beschrijven we wat werving en selectie inhoudt en wat de voordelen van uitbesteden zijn voor jouw organisatie.

Wat is werving en selectie nou precies?

Werving en selectie, of recruitment, omvat het gehele proces van het aantrekken, selecteren en aannemen van geschikte kandidaten voor een vacature bij een organisatie. Het type vacature maakt daarbij niet uit. Je spreekt zowel van werving en selectie bij stageplaatsen of bijbanen als bij startersfuncties of vacatures op seniorniveau. Natuurlijk bestaan hierin wel specialisaties. Het werven van studenten vergt immers een ander specialisme dan een IT’er op seniorniveau. Hierbij kan een gespecialiseerd werving en selectiebureau uitkomst bieden. Zij hebben de benodigde kennis in huis om dat schaarse profiel voor jou te vinden!

De voordelen van het uitbesteden van jouw werving en selectieproces
Los van het feit dat je zelf geen extra personeel in dienst hoeft te nemen heeft het uitbesteden van de invulling van jouw vacatures nog een hoop andere voordelen:

 • Focus op jouw vacaturebehoefte
  Een recruitmentbureau is dedicated bezig met het invullen van vacatures. Dit is niet iets dat er zomaar even bijgedaan wordt naast een agenda met taken die al overvol is. Deze focus zorgt ervoor dat jouw recruitmentproces van A tot Z optimaal ingericht is. Dit begint bij een professionele vacature, waarmee passend talent aangesproken wordt. Bovendien is een werving en selectiebureau continu bezig met het invullen van (jouw) vacatures, waardoor het wervingsproces sneller kan verlopen en de kans aanzienlijk groter is dat kandidaten een positieve candidate experience ervaren.Meer weten over het belang van een goede candidate experience? In deze blog vertellen we je waarom een positieve candidate experience belangrijk is voor het imago van jouw organisatie.

 

 • Tijdsbesparing
  Doordat een recruitmentbureau de werving en selectie van kandidaten volledig uit handen neemt heb jij hier geen omkijken naar en houd je die schaarse tijd over voor de rest van jouw drukke agenda en werkzaamheden. Nadat je een duidelijke wervingsvraag hebt neergelegd, krijg je geschikte kandidaten op een presenteerblaadje aangereikt. Uit deze selectie beslis je vervolgens zelf wie je aanneemt. Een proces waar je geen omkijken naar hebt, maar waarbij je wel zelf beslist. Ideaal toch?!

 

 • Kennis van de doelgroep
  Om de juiste kandidaten aan te trekken voor een vacature is goede kennis van de doelgroep op zijn minst heel erg handig. Een gespecialiseerd recruitmentbureau heeft die kennis. Daardoor kunnen zij de vacaturetekst afstemmen op de wensen van het (schaarse) profiel dat jij zoekt en deze vervolgens uitzetten op de kanalen waar juist jouw doelgroep te vinden is. En dan niet alleen het kleine aandeel dat actief op zoek is naar een baan, maar vooral de 70-80% die niet actief op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Hierdoor bereik je niet alleen het juiste talent, maar wek je ook hun interesse én overtuig je ze om te solliciteren op jullie openstaande functie!

 

 • Frisse blik
  Doordat het recruitmentbureau van buiten je organisatie opereert en veel vergelijkbare vacatures beheert, kijken zij met een frisse blik naar jullie vacaturevraag. Hierdoor kunnen zij punten aandragen waarop jullie functie nog beter in de markt gezet kan worden en eventuele struikelblokken voor kandidaten traceren. Zo wordt jullie werkgeversmerk achter de schermen geoptimaliseerd, maar veel belangrijker nog, dit verhoogt de kans aanzienlijk dat een gewild talent kiest voor jouw functie en een carrière bij jullie bedrijf!

 

 • No cure no pay
  Maar wat kost werving en selectie dan? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit is namelijk sterk afhankelijk van het soort vacature dat je beschikbaar hebt, het profiel dat je zoekt en het aantal nieuwe medewerkers dat je kunt gebruiken. En van de prijsstelling van het recruitmentbureau natuurlijk. Veel recruitmentbureaus (zo ook Student Factor) werken op no cure, no pay basis. Hierdoor loop je als opdrachtgever weinig risico, omdat je niets betaalt zolang er geen kandidaat voor je geworven is. Wel zijn er behoorlijke prijsverschillen en soms ook unieke modellen, zoals ons abonnementsmodel met matchgarantie voor het werven van starters, dus goed rondkijken om te bepalen wat bij jullie past is absoluut de moeite waard!

Overweeg je om jouw werving en selectie uit te besteden?

Lukt het zelf niet om passend talent te vinden voor jullie openstaande vacatures, of heb je simpelweg niet de tijd om er op een goede manier mee bezig te zijn? Overweeg dan om jullie werving en selectie uit te besteden aan een recruitmentbureau. Zelf zijn wij gespecialiseerd in de werving en selectie van studenten en starters. Student Factor helpt je graag met het aantrekken van studenten voor bijbanen, stageplaatsen, deeltijd-/duaal vacatures, startersfuncties of traineeships. Welk talent je binnen deze doelgroep ook zoekt, waar ook in Nederland, wij vinden de kandidaat dat past bij jouw wervingsbehoefte. Lees hier meer over onze dienstverlening of neem direct contact met ons op!

Campus recruitment werving & selectie