Terug naar overzicht

Veelgemaakte fouten

Wanneer je de opbouw van een sollicitatiebrief onder de knie hebt is het belangrijk om naar andere belangrijke aspecten te kijken. Aspecten zoals grammatica, de juiste informatie en de lay-out zijn namelijk ook erg belangrijk. Dit zijn nu net de zaken waarbij veel sollicitanten de mist in gaan! Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het schrijven van een sollicitatiebrief? 

Standaard sollicitatiebrief 
Net zoals bij het opstellen van een cv, is het bij het maken van een sollicitatiebrief belangrijk dat je deze afstemt op de functie en het bedrijf. Wat kun jij voor dit bedrijf betekenen? Voor de ene functie zijn bepaalde eigenschappen belangrijker dan voor een andere functie. Houd ook rekening met de bedrijfscultuur. Hoe creatief of formeel dient de brief te zijn? Welke stijl is geschikt? Stuur in elk geval nooit een standaard sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven, maar maak voor elk bedrijf een aparte brief. 

Fouten in interpunctie, grammatica en spelling 
Controleer je sollicitatiebrief altijd op interpunctie-, grammatica- en spellingsfouten. Het spreekt voor zich dat dergelijke fouten erg onprofessioneel overkomen. Indien de werkgever zich aan deze fouten stoort, is de kans groot dat je brief bij het oud papier belandt. Voorkom dit door je sollicitatiebrief altijd goed op fouten te controleren. Check ook de spelling van de naam van de ontvanger. Schrijf aantallen tot en met twintig en afkortingen altijd voluit, met uitzondering van de afkortingen cv, jl. en d.d.. 

Irrelevante informatie en clichés 
Bedenk goed wat voor je potentiële werkgever interessant is. Het is bijvoorbeeld overbodig om je hele cv in je sollicitatiebrief toe te lichten. Vermijd daarnaast clichés zoals ‘ik ben stressbestendig’ of ‘ik kan goed samenwerken’, indien deze niet relevant zijn voor de functie waarnaar jij solliciteert. 

Het vermelden van negatieve zaken 
Net zoals bij het cv, geldt ook hier weer: vermeld nooit negatieve zaken. Vertel niet dat je werkloos thuis zit of dat je dringend een baan nodig hebt. Concentreer je op de positieve zaken en benadruk deze. Verkoop jezelf! 

Een slordige lay-out of een te lange sollicitatiebrief 
Het is belangrijk dat de sollicitatiebrief prettig en gemakkelijk te lezen is. Maak gebruik van alinea’s en witregels voor een overzichtelijke lay-out. Zorg bijvoorbeeld voor een goede uitlijning van je tekst. Maak de sollicitatiebrief bovendien niet te lang. Houd het hooguit bij één A4’tje, in een zakelijk lettertype van normale grootte. Gebruik bijvoorbeeld het lettertype Times New Roman of het lettertype Arial en kies een grootte van minimaal 9 en maximaal 12 punten. 

 

Check hier al onze stages!