Terug naar overzicht

Tips & tricks

Wil jij weten hoe jij die onderscheidende sollicitatiebrief kunt schrijven? De brief die jou uiteindelijk leidt naar je droombaan? Wij geven je allerlei tips en tricks om je sollicitatiebrief een extra boost te geven! 

Schrijf een gerichte sollicitatiebrief 
Om te beginnen is het erg belangrijk dat je een gerichte sollicitatiebrief schrijft. Verstuur dus geen standaardbrief naar diverse bedrijven, maar schrijf voor elke vacature een afzonderlijke brief. Zodra de werkgever ook maar vermoedt dat je een standaard sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven stuurt, maak je eigenlijk al geen kans meer om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Schrijf daarom een gerichte sollicitatiebrief, waarbij je inspeelt op de vacature en op het bedrijf. Laat zien dat je jezelf in het bedrijf verdiept hebt, dat je weet waar je het over hebt. Indien je iets weet over diegene die jouw sollicitatiebrief leest, kun je hier subtiel op inspelen, zodat de brief persoonlijker wordt. 

Waarom jij? 
Waarom moet het bedrijf voor jou kiezen? Beschrijf wat jij het bedrijf te bieden hebt, in plaats van te vermelden dat je de baan zo graag wilt hebben. Waarom ben jij interessant voor het bedrijf en waaruit blijkt dat? Koppel bijvoorbeeld de missie aan je eigen talenten. Vermijd het gebruik van clichés. 

Val op met jouw sollicitatiebrief 
Door bovenstaande tips toe te passen, val je op tussen alle andere sollicitanten. Probeer creatief te zijn, maar houd het formeel. Hoe formeel precies, is afhankelijk van het soort werkgever en de bedrijfscultuur. Bij informele bedrijven en in bepaalde branches zal creativiteit meer gewaardeerd worden dan bij formele bedrijven. Houd hier altijd rekening mee bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief. 

 

Check hier al onze stages!