Terug naar overzicht

Het gebruik van LinkedIn

Als je je LinkedIn profiel optimaliseert ben je interessant als toekomstig stagiair of werknemer voor organisaties en kunnen recruiters je gaan benaderen. Met ruim 227 miljoen gebruikers wil je niet verdwalen in het grote LinkedIn bos. Hier geven we je een viertal tips die je kunnen helpen in contact te komen met de juiste mensen die jou kunnen helpen aan je droom stage of baan!

Tip 1

Connect

Op LinkedIn is er bovenin je scherm een zoekfunctie. Klik hiernaast geavanceerd zoeken aan. Je kunt nu op titel en bedrijf zoeken, maar kijk vooral naar het kopje ‘people advanced’. Je wilt bijvoorbeeld een stage vinden in Finance bij Bosch. Vul deze functieomschrijving in en je ziet dat Piet Janssen een soortgelijke functie bekleedt. Je ziet ook nog dat je een (via-via) connectie hebt met Piet. Benut deze connectie, vraag om een introductie bij Piet, zijn telefoonnummer of email en benader Piet. Vraag hem niet om een vacature, want daar is deze eerste stap niet voor bedoeld, maar vraag deze persoon die de functie bekleedt die jij graag zou willen, of hij/zij tips heeft, kennis met je wilt delen of je op de hoogte wilt houden van de situatie in het bedrijf. Je eerste stap naar een directe connectie is gezet.

Tip 2

Groepskennis

Op LinkedIn zijn er voor verschillende bedrijven en bedrijfstakken groepen opgericht. In deze groepen wordt kennis gedeeld, waardoor jij je kennis op pijl kunt houden en personen die een nuttige connectie lijken te zijn kunt benaderen. Ook staan er vacatures bij groepen. De vacatures die vermeld staan zijn betaalde vacatures en deze hoeven niet perfect aan te sluiten bij de groep. Er is echter ook een vacaturediscussie. Hier plaatsen recruiters vacatures, zonder ervoor te hoeven betalen. Kijk hier eens, want deze gratis vacatures sluiten vaak veel beter aan bij de groep waarop jij zoekt, en die bij jouw interesses past, dan de betaalde vacaturewebsites.

Tip 3

Zoek en volg bedrijven

Via LinkedIn kun je bedrijven waarin jij geïnteresseerd bent direct zoeken. Wanneer je een bedrijf gevonden hebt, kun je linksonder een zeer interessant kopje tegenkomen. Hier staat namelijk dat een bedrijf personeel zoekt danwel vacatures heeft. Dit kopje kun je aanvinken en direct kom je terecht bij de door jou gewenste vacatures van het bedrijf waar jij op zoekt. Je kunt het bedrijf ook gaan volgen. Als je een bedrijf volgt krijgt men hier een melding van. Je ziet zo enerzijds updates van personele verschuivingen waardoor je kunt zien waar functies vrijkomen en anderzijds zet je jezelf in een interessante positie. Recruiters kijken namelijk wie hun nieuwe volgers zijn en ze beginnen hun zoektocht naar nieuw stagiaires en starters vaak bij de mensen die hun bedrijf een warm hart toedragen (jij dus!).

Tip 4

Don'ts’!

Stuur niet lukraak berichten aan iedereen dat je een stage of startersfunctie zoekt. Deze spam berichten worden weinig serieus genomen en hebben weinig effect. Probeer jezelf, ook als je al een tijd op zoek bent naar een stage, positief over te laten komen. Vragen over waarom je al lange tijd op zoek bent naar een stage wil je liever voorkomen. Benadruk je goede eigenschappen en zorg voor een persoonlijke boodschap.

 

Check hier al onze stages!