Terug naar overzicht

Het effect van social media op je sollicitaties

Social media en solliciteren

Door sociale media is de werkwijze naar het zoeken van werk veranderd. Onze opvattingen over privacy veranderen, we delen steeds meer uit ons privéleven en over onze opvattingen. Zijn de meest succesvolle studenten nou juist de fanatieke gebruikers van deze sociale media die ze slim inzetten en de competitie een stap voor zijn of werken deze sites tegen je?

Je kunt natuurlijk gewoon je profiel afschermen door je privacy instellingen aan te passen, maar is dat wel genoeg? In deze blog geven we je tips die helpen te profiteren van de mogelijkheden die social media je bieden in je zoektocht naar een toffe stage. Ook geven we tips om te vermijden dat je zoektocht naar die fantastische stage niet vroegtijdig eindigt.

Social Media kunnen je meer interviews opleveren
Werkgevers plaatsen hun stages op meerdere kanalen en ontvangen zo vaak ook veel reacties. Hoe zorg jij er voor dat je je onderscheidt van de massa en dat je niet wordt overgeslagen? Bekijk goed wat voor een type persoon de organisatie zoekt en werk je social media zo bij dat deze hier bij aansluit. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je profielgegevens bij te werken of een korte samenvatting over je zelf te schrijven. Werkgevers willen echt geen saaie stagiaires, maar je doet er wel verstandig aan geen vulgair taalgebruik en controversiele overtuigingen te plaatsen. Daarnaast is het goed om eens door je foto’s te bladeren en diegene die ongeschikt zijn af te schermen, maar beter nog te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan foto’s met veel alcohol, te blote kledij of dronken vrienden. Jouw profiel is je visite kaartje waar zij een eerste indruk van jou als persoon krijgen.

Een goede poging om jezelf te verkopen is het tonen van interesse in het bedrijf door hen te volgen op social media. 

Bloggen en vloggen over je vakgebied en je persoonlijke interesses
Je kunt extra punten scoren bij organisaties als je interesse hebt en enthousiast bent in je vakgebied en interessante of leuke persoonlijke interesses hebt. Je eventueel toekomstige werkgever zal zien dat je gepassioneerd bent over bepaalde onderwerpen.