Terug naar overzicht

Videosollicitatie

Tegenwoordig word je niet zomaar meer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek door het simpelweg opsturen van je standaard cv en motivatiebrief. Je moet onderscheidend en uniek zijn. Hoe je dit kunt bereiken is middels een videosollicitatie. Maar wat is het en hoe pak je het aan? 


Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Als onderdeel van een sollicitatie vragen bedrijven dan ook steeds vaker om een video van jezelf te uploaden. Ook als bedrijven er niet om vragen is video juist een goede creatieve manier om jezelf te onderscheiden van de massa’s papieren cv’s: Je kunt je talenten pitchen en bedrijven zien direct hoe je overkomt. 

Maar waar moet je op letten als je een videosollicitatie op gaat nemen:

1. Let op je taalgebruik. Dat niet iedereen accentloos praat is niet erg, maar zorg er voor dat je netjes praat en ook goed verstaanbaar bent.

2. Zorg dat je filmpje past bij het bedrijf en de vacature. Probeer dus niet grappig over te komen als je solliciteert op een stage bij een advocatenkantoor.

3. Neem je video op in een nette omgeving. Als je vieze kleren nog op je kamer hangen en al je studieboeken over de vloer verspreid liggen, zorgt dat niet voor een goede indruk.

4. Gebruik je creativiteit. Doe jij bijvoorbeeld aan een sport waar veel doorzettingsvermogen voor nodig is, gebruik dit dan juist in je persoonlijke verhaal. Hiermee kun je echt laten zien hoe jij bent.

5. Ga niet de feiten uit een cv voorlezen, maar laat zien wie je bent. Wat voor persoonlijkheid heb je, waarom doe je die studie, wat zoek je in een stage of toekomstige baan?

6. Maak niet 1x een standaard video die je iedereen opstuurt, maar maak het juist gericht op die ene leuke vacature bij dat leuke bedrijf. Laat zien wat je aanspreekt in de vacature en het bedrijf.

7. Zorg dat de kwaliteit van de video goed is.

8. Wees kort en krachtig. Ben dus kritisch op wat je zegt, zodat het overtuigend en sterk overkomt. Vertel dus alleen zaken die van toegevoegde waarde zijn.

9. Laat andere studenten of je familie je video controleren en beoordelen. Zij kunnen je waardevolle feedback geven.

Enthousiast geworden? Ga dan snel aan de slag en neem deze tip mee voor een perfect resultaat! 

 

Check hier al onze stages!