Terug naar overzicht

Tijdens het gesprek

Je hebt vragen voorbereid, je kleding zorgvuldig uitgekozen en je potentiële werkgever de hand geschud. En nu? Hoe zorg je ervoor dat jij die felbegeerde functie toegewezen krijgt? 

Wees bewust van je lichaam 
Bij de eerste indruk werd al duidelijk dat oprecht glimlachen, oogcontact maken en een ontspannen lichaamshouding je kansen op de functie vergroten. Niet alleen tijdens de ontmoeting, maar ook tijdens de rest van het sollicitatiegesprek zijn dit belangrijke aandachtspunten. Wees bewust van jezelf en je lichaam. Durf de ander aan te kijken, glimlach oprecht en neem een ontspannen, zelfverzekerde lichaamshouding aan. 

Lichaamshouding tijdens het sollicitatiegesprek 
Hoe ziet een ontspannen, zelfverzekerde lichaamshouding eruit? Om te beginnen is een rechte rug erg belangrijk. Ontspan je schouders. Trek je schouders niet op, maar laat ze ook niet onverschillig hangen. Start het sollicitatiegesprek met een symmetrische lichaamshouding, maar verander deze vervolgens in een licht asymmetrische houding, door bijvoorbeeld een arm op tafel te leggen. Hierdoor kom je ontspannen en zelfverzekerd over. Pas wel op dat je niet overdrijft! Een onderuitgezakte gesprekspartner komt niet erg geïnteresseerd over. Let er bovendien op dat je tijdens het sollicitatiegesprek een open houding aanneemt, je jouw lichaam naar je gesprekspartner toe keert en zijn of haar houding spiegelt. Door subtiel te spiegelen voelt de ander zich begrepen en krijgt deze het gevoel dat je hem of haar aardig vindt. 

Het maken van gebaren 
Door je woorden tijdens een sollicitatiegesprek te ondersteunen met gebaren, maak je datgene wat je zegt, sterker. Je komt overtuigender, zelfverzekerder en meer ontspannen over. Overdrijf echter niet met het maken van gebaren. Een teveel aan gebaren wordt al snel als erg irritant ervaren. 

Assimilatie 
Hoewel het maken van gebaren door de gesprekspartner als positief wordt ervaren, wordt het aanraken van jezelf, assimilatie, opgevat als onzekerheid. Friemel dus niet aan je haren of kleding. Ook het zenuwachtig spelen met voorwerpen zoals een pen of theelepeltje, komt onzeker over. Zorg dus dat je je zenuwen tijdens het sollicitatiegesprek onder controle hebt! 

Afsluiting van het sollicitatiegesprek 
Neem nooit zelf het initiatief om het sollicitatiegesprek af te sluiten, maar wacht tot de werkgever aangeeft het gesprek te willen beëindigen. Indien je potentiële werkgever nog niets heeft verteld over de verdere sollicitatieprocedure, vraag hier dan zelf naar. Eventueel kun je vragen of er nog andere kandidaten zijn. Bedank ten slotte vriendelijk voor het gesprek en geef een goede, stevige handdruk. 

 

Check hier al onze stages!