Terug naar overzicht

Lichaamshouding

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In tegenstelling tot wat je zult denken vormt niet jouw verhaal, maar je lichaamshouding daar de belangrijkste factor die bepaalt of jij wordt aangenomen, of niet. Maar hoe gedraag je je dan tijdens jouw sollicitatiegesprek? Ofwel, wat voor lichaamstaal gebruik je om jouw baan te bemachtigen?

 

1. Neem een lichaamshouding aan die belangstellend en ontspannen overkomt. Dit kun je doen door recht met je rug tegen de leuning te gaan zitten.  Tijdens het gesprek kun je je lichaamshouding aanpassen, maar ga nooit onderuitgezakt zitten!

 

2. Het is belangrijk dat je een geïnteresseerde houding aanneemt. Interesse kun je invullen door bijvoorbeeld met je schouders richting de gesprekspartner te bewegen.

 

3. Gebruik je armen om je woorden te ondersteunen  met bijvoorbeeld handgebaren. Dit komt zelfverzekerd over. Door je armen op je stoel leuning te leggen neem je een houding aan die dit vergemakkelijkt .

 

4. Kruis nooit je armen, dit geeft een signaal af van weerstand of geslotenheid. Het maakt je onaantrekkelijk als mogelijke werknemer.

 

5. Houd het gesprek dynamisch. Knikken met je hoofd, maar ook handgebaren kunnen aangeven dat jij je op je gemak voelt en dat je makkelijk praat.

 

6. Bouw je lichaamsbewegingen geleidelijk op en kijk naar je gesprekspartner. Door je eigen bewegingen aan te passen aan die van je gesprekspartner kun je nooit te veel doen.

 

Let op, ga nooit met je stoel schuiven, trommelen met je vingers op tafel of schoppen tegen een tafelpoot, gegarandeerd dat dit zal zorgen voor irritatie bij je interviewer.

 

Wat zijn je do’s and don’ts omtrent lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek?

 

 

Do’s

Recht zitten

Handgebaren

Interesse tonen

Knikken

Een open houding aannemen

Don'ts

Onderuitgezakt zitten

Een gesloten houding aannemen

Met je stoel gaan schuiven

Trommelen met je vingers op tafel

 

 

Het belang van lichaamshouding en lichaamstaal

Wil je meer weten over het belang van lichaamshouding tijdens je sollicitatiegesprek, maar ook daarbuiten, bekijk dan dit interessante filmpje eens:

 

http://embed.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html

 

Check hier al onze stages!