Terug naar overzicht

Kledingkeuze

Wat trek je aan op een sollicitatiegesprek? Ga je voor een mantelpakje of toch maar voor die nette zwarte pantalon? Waarmee maak je de beste indruk en wat moet je juist absoluut niet aantrekken? 

Voorbereiding kledingkeuze sollicitatiegesprek 
Zorg in elk geval dat je ruim op tijd je kleding uitkiest. Voorkom dat je op de dag van het sollicitatiegesprek voor je kledingkast staat en niet weet wat je aan wilt trekken. Je kleding bepaalt voor een belangrijk deel de eerste indruk die je bij je potentiële werkgever achterlaat. Het gaat dus om een belangrijke keuze! 

Overdressed versus underdressed 
Verdiep je in het bedrijf om erachter te komen welke kleding bij de bedrijfscultuur past en stem je kledingkeuze hierop af. Bij formele organisaties dien je je zakelijker te kleden dan bij organisaties met een wat meer informele bedrijfscultuur. Twijfel je? Tijdens een sollicitatiegesprek geldt: overdressed is altijd beter dan underdressed! 

Voel je prettig 
Hoewel overdressed altijd beter is dan underdressed, is het belangrijk dat jij je tijdens het sollicitatiegesprek prettig voelt in je kleding. Wanneer jij je prettig voelt in je kleding, voel je je zelfverzekerder en straal je dit ook uit. Kies dus een outfit die zowel bij de bedrijfscultuur als bij jouw persoonlijkheid past!

Daarnaast zijn er een aantal algemene tips met betrekking tot je kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek:

Trek goed passende kleding aan, niet te grote, maar zeker ook niet te kleine kleding.

Zorg voor schone, kreukvrije kleding.

Kies je schoenen met aandacht. Deze maken of breken je outfit.

Draag niet te opvallende, te trendy of te sexy kleren. 

Draag kleuren die zelfvertrouwen uitstralen, zoals rood of blauw.

Besteed aandacht aan details. Let er bijvoorbeeld op dat je kraag goed zit.

Draag niet te veel accessoires, dit leidt af.

Blote benen zijn niet gepast. Draag altijd een lange broek of een panty.

Kies altijd voor bovenkleding met mouwen. Mouwloze bovenkleding is niet gepast.

Het totale plaatje 
Maak het plaatje compleet door middel van een verzorgd uiterlijk. Zorg voor een net kapsel, verzorgde handen, schone nagels en gepoetste tanden. Let erop dat je fris ruikt, maar vermijd te zware luchtjes. Wees dus zuinig met deodorant, parfum en aftershave. Ook wat betreft make-up is het aan te raden om deze subtiel te houden. 

 

Check hier al onze stages!