Terug naar overzicht

Een sollicitatiegesprek voorbereiden

De tijd die je in het maken van je originele sollicitatiebrief en keurig bijbehorende cv hebt gestopt, heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen: je mag op sollicitatiegesprek komen! Hoewel je best trots op jezelf mag zijn, moet je niet vergeten dat je doel, het binnenhalen van die stage of functie, nog niet bereikt is. Het is daarom dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met voorbereiden, want het echte werk begint nu pas! 

Het sollicitatiegesprek voorbereiden 
Je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek bestaat uit een aantal onderdelen. Begin hier op tijd mee, het liefst ongeveer een week voor het sollicitatiegesprek. Om te beginnen is het zeer verstandig om je te verdiepen in het bedrijf. Bekijk uitgebreid de website en de vacature. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Bedenk waarom je bij deze organisatie solliciteert. Probeer ook eventuele onduidelijkheden in kaart te brengen. Vind je de missie van het bedrijf te vaag of zijn de werkzaamheden van de functie onduidelijk, formuleer hier dan vragen over. Door middel van het stellen van vragen laat je zien dat je jezelf goed hebt voorbereid en oprecht geïnteresseerd bent in de ander, het bedrijf en de vacature. Wees dus niet bang om vragen te stellen! 

Sollicitatiebrief onderbouwen 
Nu je het bedrijf kent, is het belangrijk om eens even bij jezelf stil te staan. Herlees je sollicitatiebrief en bedenk of je deze met voorbeelden kunt onderbouwen. Waaruit blijkt dat jij leergierig of resultaatgericht bent? Werk met behulp van de STAR-methode concrete voorbeelden uit. Wat was de situatie, wat was jouw taak hierin, welke activiteiten heb je toen ondernomen en wat was het uiteindelijke resultaat? De kans is namelijk groot dat je gevraagd wordt om je sollicitatiebrief te onderbouwen. 

Vragen tijdens een sollicitatiegesprek 
Daarnaast is het van belang om stil te staan bij de vragen die de werkgever aan jou kan stellen. Denk hierbij aan vragen als ‘Waarom moeten we jou voor deze functie kiezen?’, ‘Wat heb jij aan dit bedrijf toe te voegen?’ en ‘Wat zijn je sterke en minder sterke punten?’ Sommige werkgevers stellen de meest rare vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Voorbeelden hiervan zijn ‘Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?’ en ‘Hoe ziet jouw vakantie eruit?’ Deze vragen zijn bedoeld om meer over jouw persoonlijkheid te weten te komen. Reageer je bijvoorbeeld met creatieve of heel nuchtere antwoorden? Probeer op dergelijke vragen voorbereid te zijn en bekijk hoe je ze op een manier kunt beantwoorden die bij het bedrijf past. Je mag jezelf best een beetje positiever voordoen als je bent, maar blijf jezelf en lieg niet. Dit heeft de ander namelijk snel genoeg door. Persoonlijke vragen over je geloof of seksualiteit hoef je niet te beantwoorden. Zeg vriendelijk dat de vraag niet relevant is voor het sollicitatiegesprek. 

Ken de feiten 
Neem alle voorbereide informatie een of twee dagen voor het sollicitatiegesprek nog eens goed door. Op die manier maak je de informatie je eigen. Je hebt de bedrijfsactiviteiten niet uit je hoofd geleerd, je weet ze gewoon. Bovendien heb je op deze manier de kans om nog het een en ander te overdenken en wellicht bij te stellen. Misschien schiet je ineens een veel origineler of overtuigender argument te binnen met betrekking tot de vraag waarom het bedrijf voor jou moet kiezen! 

De laatste voorbereidingen 
Niet alleen het geven van de juiste antwoorden en het stellen van de juiste vragen is belangrijk bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Zorg dat je weet welke kleren je aan wilt trekken, zodat je niet op de dag zelf erachter komt dat deze nog in de wasmand liggen. Houd bij het plannen van je reis rekening met vertragingen en files en probeer op tijd, ongeveer 10 minuten voor aanvang, aanwezig te zijn. Op die manier heb je nog even de tijd om je op te frissen. Daarnaast is het handig om het telefoonnummer van de persoon waarmee je een afspraak hebt mee te nemen, voor het geval er onderweg iets gebeurt. 

Ga ervoor 
De voorbereidingen zitten erop. Je bent er klaar voor. Klaar om het sollicitatiegesprek aan te gaan. Het gesprek dat je uiteindelijk misschien wel die nieuwe stage of functie zal bezorgen. Zet een vriendelijke glimlach op, denk aan je lichaamshouding en ga ervoor!

 

Check hier al onze stages!